بازاریابی ایمیلی هنوز هم مورد استفاده است و اگر به درستی از آن استفاده شود میتواند برای موارد متعدد، از افزایش ترافیک سایت گرفته تا افزایش فروش، مفید باشد. امروزه اکثریت کاربرانی که از ایمیل برخوردار اند، ایمیلهایشان را در جیمیل بررسی میکنند (گفته میشود بیش از یک میلیارد نفر در هر ماه از جیمیل استفاده میکنند). اما نکتهای که در این بین وجود دارد این است که جیمیل تبی دارد با نام Promotion که گوگل بر طبق الگوریتم خود، ایمیلهای تبلیغاتی را وارد این تب میکند. اما برای کسب و کار یا برند شما بهتر این است که ایمیلهایتان وارد تب Inbox شوند تا مخاطبین بتوانند مستقیماً ایمیلهایتان را بخوانند. من در این نوشتار میخواهم به روشهایی که با به کار گیری آنها ایمیلهای شما وارد تب Promotion نمیشوند بلکه مستقیماً سر از اینباکس درمیآورند بپردازم. در ادامه با من همراه باشید.
۱- تقسیم بندی کردن لیست:
یکی از علل این که ایمیلهای شما به این تب میروند این است که مخاطبین روی ایمیلهایتان کلیک نمیکنند. در واقع جیمیل از این قابلیت برخوردار است که ببینید آیا مخاطب برای روی ایمیلهای شما کلیک میکند یا نه تا آن را در قسمت Primary به نمایش درآورد. در واقع اگر مخاطب ایمیلهای شما را نخواند، جیمیل مستقیماً از این امر چنین برداشت میکند که ایمیل شما برای مخاطب از جمله ایمیلهای مورد علاقه نیست و لذا از این پس هر ایمیلی که از آدرس ایمیل شما برای او ارسال شود باید در تب Promotion قرار گیرد.
برای جلوگیری از این امر، یک راه خیلی خوب وجود دارد که به آن «تقسیم بندی کردن لیست» گفته میشود. به این معنی که نباید شما یک ایمیل مشترک را برای تمامی مشتریان بالقوهی خود ارسال کنید، بلکه باید این لیست را بر طبق معیارهایی، مثلاً گزینههای مورد علاقهی مخاطبان، تقسیم کنید و ایمیلی خاص را برای هر گروه ارسال کنید.
فرض کنید به یک مدرسه وارد شدهاید و دانشآموزان این مدرسه مشتریان بالقوهی شما هستند. اگر بیایید برای همهی آنها در مورد آشپزی صحبت کنید، قطعاً بخش عمدهای از دانش آموزان به سخنان شما توجه نمیکنند. حال اگر بیایید گروهی را که به فوتبال علاقه دارند، گروهی را که به سینما علاقه دارند، گروهی را که به آشپزی علاقه دارند، گروهی را که به کتاب علاقه دارند و به همین ترتیب از یکدیگر جدا کنید و برای هر گروه پیامی منحصر به فرد داشته باشید، شانس شنیدن سخنتان افزایش مییابد. بخش بندی کردن لیست ایمیل نیز چیزی مانند این است.
۲- استفادهی کمتر از تصاویر:
استفاده از چند تصویر در ایمیل نیز از جمله مواردی است که موجب انتقال ایمیل به Promotion و یا حتی پوشهی اسپم میشود. در واقع جیمیل افزون بر آن که قادر به تشخیص مورد بالا است، این قابلیت را نیز دارد که متن ایمیل را بخواند تا تشخیص دهد که آیا ایمیل از سوی یک دوست ارسال شده و یا از سوی یک سازمان جهت امر تبلیغات؟!
مثلاً جیمیل می داند که ایمیلی که از تصاویر متعددی برخوردار است ایمیلی است مربوط به یک کسب و کار و لذا آن را به پوشهی Promotion منتقل میکند. بنابراین سعی کنید تا جای امکان از تصاویر کمتری در ایمیلهای ارسالی خود استفاده کنید.البته بهتر است که از تصویر در ایمیل استفاده نشود مگر در صورت ضرورت!!
۳- استفادهی کمتر از لینک:
به همان دلیلی که نباید از تصاویر متعدد استفاده کنید، از لینکهای متعدد نیز نباید استفاده کرد. جیمیل، وجود لینکهای متعدد را دال بر تبلیغاتی بودن ایمیل می داند و در نتیجه ایمیل را به پوشهی Promotion منتقل میکند. بنابراین از لینکهای متعدد در متن ایمیل استفاده نکنید. همچنین لینک شبکههای اجتماعی خود را در پایان ایمیل قرار ندهید چرا که این کار نیز کاری ست که کسب و کارها انجام می دهند و جیمیل قادر به تشخیص آن است. صرفاً یک لینک Call to Action ساده در متن ایمیل به کار ببرید.
۴- استفاده از ایمیلهای شخصی:
بدیهی است که ایمیلهای دوستان، شخصی است و ایمیلهای کسب و کار این گونه نیستند. لذا بهتر است ایمیلی که برای مخاطب ارسال میکنید را شخصی کنید تا جیمیل متوجه نشود که این ایمیل از سوی یک کسب و کار ارسال شده است. طبیعتاً نام مخاطب را می دانید. بنابراین از نام کوچک او در متن استفاده کنید. این امر نه تنها برای جلوگیری از انتقال ایمیل شما به تب Promotion مفید است بلکه برای برقراری ارتباطی بهتر با مخاطب نیز سود دارد.
۵- توجه به لاین Subject:
در قسمت سابجکت از قرار دادن ایموجیهای زیاد، نمادهای دلار $$$ و هر موردی که می تواند نشانی از یک کسب و کار باشد دوری کنید. در عوض می تواند برای شخصی سازی ایمیل، نام مخاطب را در قسمت سابجکت قرار دهید. مثلاً بنویسید «برای سامان».
انواع ایمیل در بازاریابی ایمیلی
با یک جستجوی اینترنتی ساده به راحتی میتوانید وبسایت ها و منابع مختلفی بیابید که هر کدام از آنها انواع بازاریابی ایمیلی را به شکلی خاص معرفی میکنند. برخی از آنها یک فهرست 12 موردی و برخی نیز فهرستهای 16 موردی برای انواع آن، ارائه دادهاند که بیشتر آنها مواردی تکراری و حاشیهای هستند. با توجه به سابقه قبلی و همچنین تجربه خود در زمینه ایمیل مارکتینگ، انواع مختلف این روشها را در 6 گروه قرار دادهایم:
- ایمیلهای خبری یا خبرنامهها (Email Newsletters): این ایمیلها بهصورت اخبار کوتاه و حاوی پیامهای تبلیغاتی از هستند که شرکتها برای مخاطبان خود ارسال میکنند و از این طریق ارتباط خود را با آنها حفظ میکنند.
- ایمیلهای تبلیغاتی یا اسپانسری (Sponsorship Emails): این نوع ایمیل بیشتر برای شرکتهایی کاربرد دارد که هنوز جامعه هدف خود را تشکیل نداده و به دنبال جذب بازدید کننده و مشتری بیشتر هستند. در این ایمیلها اطلاعاتی درباره خصوصیات شرکت، محصولات و خدمات آن ارائه میشود تا از این طریق بازدیدکنندگان بیشتری برای کسبوکار خود جذب کنند.
- ایمیلهای اختصاصی (Dedicated Emails): میتوانیم اسم ایمیلهای ویژه نیز برای آنها به کار ببریم و در مورد ایمیلهای هستند که به طور ویژه درباره یک موضوع خاص یا یک هدف خاص برای کاربران ارسال میشوند. مثلاً ممکن است، یک شرکت از طریق ایمیل اختصاصی به مشترکین خود در رابطه با تخفیفهای ماهانه یا سالانه اطلاع دهد.
- ایمیلهای Digest: این ایمیلها تقریباً همانند ایمیلهای خبری هستند، اما به طور کلی اطلاعاتی در رابطه با فعالیتها و خدمات شرکتها ارائه میدهند که در زمانهای گذشته انجام گرفته و در ماههای پیش رو نیز قرار است انجام بگیرد. در واقع، این ایمیلها باعث میشود که کاربران در جریان فعالیت شرکتها قرار گیرد.
- ایمیلهای تبادلی (Transnational Email): این نوع ایمیلها به تبادل اطلاعات بین شرکتها و کاربران اختصاص مییابند. به عنوان مثال، زمانی که شما به عنوان مشترک یک خبرنامه ثبتنام میکنید، یا فرم عضویت یک وبسایت را پر میکنید، این ایمیلهای تبادلی هستند که به شما در رابطه با ثبت نام و نحوه ادامه آن اطلاع میدهند. برخی از وبسایتها، ایمیلهای خوشآمدگویی را به صورت مجزا دسته بندی میکنند، این در حالی است که آنها هم در بین ایمیلهای تبادلی قرار میگیرند.
- ایمیلهای پرورش مخاطب (Lead Nurturing Emails): این روش از بازاریابی ایمیلی را میتوان گام بعدی استفاده از ایمیلهای تبلیغاتی یا اسپانسری در نظر گرفت. در واقع، شما در مرحله قبل بازدیدکننده و ترافیک مورد نظر خود را جذب کردهاید و در حال حاضر این کاربران به عنوان مشترک وبسایت شما شناخته میشود. در این مرحله، شما به سراغ ایمیلهای پرورش مخاطب خواهید رفت و سعی میکنید پیشنهادهایی برای آنها مطرح کنید که شرایط برای تبدیل آنها به مشتری فراهم شود.
یک سرویس بازاریابی ایمیلی باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
پاسخ به این سؤال تا حدود زیادی سلیقهای است و به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. اما با توجه به سابقه ما در حوزه بازاریابی و تبلیغات، سه مورد از آنها بسیار مهم و حیاتی هستند.
– سهولت در استفاده
باید بپذیریم که همه کاربران سرویس ارسال ایمیل انبوه، افرادی مسلط و با دانش نیستند و برخی از آنها حتی ممکن است تا کنون با این پنلها کار نکرده باشد. این وضعیت، وظیفه دارندگان سرور ارسال ایمیل انبوه را سخت میکند و باید طوری سرویس خود را طراحی کنند که همه افراد بتوانند از آن استفاده کنند. دسترسی به گزینههای مختلف، امکان شارژ کاربری آسان، امکان ارسال ایمیل انبوه به صورت ساده و بررسی نتایج بازاریابی ایمیلی از دیگر مواردی هستند که باید رعایت شوند.
– تنوع در شیوههای اجرا
وقتی که یک شرکت تصمیم میگیرد که از ایمیل مارکتینگ به عنوان شیوه اصلی بازاریابی خود استفاده کند، طبیعتاً سعی میکند که مخاطبان خود را به دستههای مختلفی تقسیم کند تا بتواند مطابق با سلیقه آنها رفتاری مناسب داشته باشد. اگر این شرکت بخواهد نسبت به تمامی مخاطبان خود یک رفتار یکسان و مشابه داشته باشد، با چالشهای متعددی مواجه خواهد شد و نرخ باز شدن ایمیل او پایین خواهد آمد. پس یک پنل ارسال ایمیل انبوه خوب باید قابلیت دسته بندی مخاطبان را فراهم کند.
– امکان گزارشگیری
تمامی فعالیتها و هزینههایی که در حوزه بازاریابی ایمیلی انجام میگیرد، باید به گرفتن نتایج و بررسی آنها منجر شود. ایمیل مارکتینگ چه به صورت شخصی انجام گیرد و یا چه از پنلهای ارسال ایمیل استفاده شود، بدون داشتن نتیجه و بررسی نرخ تعامل و نرخ باز شدن ایمیل، نتیجهای نخواهد داشت. پس یکی از ویژگیهای بارز یک پنل را میتوانیم گزارشگیری و آنالیز نتایج معرفی کنیم.
در حقیقت، این پنلها باید آمار نتایج کارهای خود را در اختیار ما قرار دهند و به ما نشان دهد که چه تعداد از این ایمیلها تحویل داده شده و چه تعدادی از آنها باز شده است. ارائه اطلاعاتی در مورد زمان بازدید ایمیل و نحوه باز شدن آنها در دستگاههای مختلف، راهکار خوبی است تا گامهای بعدی استراتژی تبلیغاتی خود را برداریم. پس یک پنل خوب باید امکان گزارشگیری را در اختیار ما قرار دهد.
سخن آخر
در ابتدای متن نیز گفتم که بخش عمدهای از کاربران ایمیل، در حال حاضر از جیمیل جهت بررسی ایمیلهای خود استفاده میکنند و یکی از مواردی که در دنیای جیمیل در راستای بازاریابی_ایمیلی اهمیت دارد این است که اجازه ندهید ایمیلهای شما به تب
منتقل شوند.