اشتباهات بازاریابی و درس‌هایی که می‌توان از آن‌ها فرا گرفت

اشتباهات بازاریابی ، فرض کنید شما، به مثابه‌ی یک بازاریاب، زمان زیادی را صرف تهیه‌ی یک ایمیل تبلیغاتی می‌کنید و دست‌آخر با قرار دادن Call to Action در آن و مروری دوباره بر محتویات‌اش آن را برای مشتریان خود ارسال می‌کنید. اما پس از ارسال متوجه می‌شوید که اشتباهی بزرگ در ایمیل وجود داشته. آیا در این زمان احساس تنهایی و خجالت و خشم را هم‌زمان تجربه نخواهید کرد؟ نمی‌دانم تا کنون چنین اشتباهی را مرتکب شده‌اید یا نه اما هر اشتباهی از هر نوعی که مرتکب شده باشید نبایستی گمان کنید که تنها هستید. بسیاری از بازاریابان در طول حرفه‌ی خود ممکن است بارها دچار اشتباه شوند، اما آن چه که مهم است درس‌گرفتن از اشتباه مورد نظر جهت جلوگیری از ارتکابِ دوباره‌ی آن است. خود من در اوایل کارم اشتباهاتی بزرگ انجام دادم و بعدها متوجه شدم که هر یک از همکاران تازه کارم نیز از این مدل اشتباهات انجام می‌دهند. در حال حاضر اشتباهات کم‌تر شده‌اند اما باز هم وجود دارند چرا که به نظرم هیچ انسانی در هیچ حرفه‌ای وجود ندارد که دچار اشتباه نشود. بالاخره یکی از صفات انسان «جایزالخطا» بودن است. به هر صورت، من در این نوشتار می‌خواهم به ۲ مورد از اشتباهات بازاریابی اشاره داشته باشم.

[one-third-first]

بیلبورد های شهر تهران | آژانس تبلیغاتی آیینه تهران

لیست بیلبوردهای شهر تهران

[/one-third-first]

وجه مشترک این ۲ مورد به نوعی «بد» بودن‌شان است یا بهتر است بگویم «خجالت آور بودن‌شان». در واقع این اشتباهات به نسبت سایر اشتباهات فاجعه‌تر اند، چرا که بسیار سطحی و خنده‌دار اند و به راحتی می‌شود جلوی اتفاق افتادن‌شان را گرفت.  البته صرفاً به ذکر اشتباهات بسنده نخواهم کرد بل به درس یا درس‌هایی که می‌توان از آن‌ها فرا گرفت نیز خواهم پرداخت. بلاخره هر اشتباهی درس یا درس‌هایی هم در خود برای آموختن دارد. با من همراه باشید.

اشتباهات بازاریابی

اشتباه اول: عدم رعایت قانون کپی رایت

محتوای اشتباه:

اجازه دهید اولین مورد از اشتباهات بازاریابی این نوشتار را از زبان یکی از بازاریابان به نام Kendell Shiffler Guinn بشنویم:

«حول و حوش سال ۲۰۰۹ بود که من در وبلاگ مجله یک مطلب شاعرانه از کتاب «جایی که پیاده‌روها به پایان می‌رسند» از شل سیلورستاین درج کردم و تصویر روی جلد را نیز با فتوشاپ دستکاری کرده و به عنوان ضمیمه در کنار متن گذاشتم. یک ماه و نیم گذشت و مطلب در گوگل ایندکس شد و در میان جستجوها قابل مشاهده بود. در این زمان بود که رییس من یک نامه‌ی تند از وکیل سیلورستاین مبنی بر این که ما هنر جلد کتاب را مخدوش کرده‌ایم دریافت کرد و خلاصه به خاطر عدم رعایت قانون کپی رایت مجبور شدیم وکلای‌مان را به کار اندازیم و کلی هزینه کنیم تا بتوانیم از دست این مخمصه رهایی پیدا کنیم. من آن زمان جوان بودم و به خاطر کاری که انجام دادم پیش رییس و سایر همکاران کلی خجالت کشیدم.»

درس این اشتباه:

اگر قرار باشد مطلبی روی شبکه اینترنت نیز قرار گیرد، باید بی کم و کاست،تغییر،تحریف و سانسور با کسب اجازه از صاحب اثر باشد و حقوق مادی اثر باید به صاحب آن پرداخت شود. برای استفاده از هر چیزی بایستی اجازه‌ی آن چیز را از صاحب آن چیز بگیریم و سپس برای استفاده اقدام کنیم، خصوصاً اگر پای کپی رایت در میان باشد. درس این اشتباه برای نویسندگان محتوا بسیار حیاتی است چرا که ممکن است هر یک از آن‌ها، از جمله خود من، با انجام این اشتباه سرنوشتی بسیار بدتر از این خانم گریبان‌شان را بگیرد.

اشتباه دوم: عدم توجه به اکانت شبکه‌های اجتماعی

محتوای اشتباه:

این اشتباه را نیز از زبان یکی از بازاریابان به نام Justin Keller بخوانیم:

«یک شب قرار بود به نیویوروک برای دیدن یک نمایشگاه بروم. زودتر با هواپیما رفتم که پیش از نمایشگاه همراه با بهترین دوستم باشم. آن شب با دوستم به بار رفتیم و مست کردیم. وقتی به خانه بازگشتیم من توییتر را باز کردم و بدون آن که توجه کنم که با کدام اکانت در حال نوشتن هستم، نوشتم «یک شب خوب در فلان بار».

چند دقیقه بعد مدیر شرکت با من تماس گرفت و در کمال تعجب گفت «با حساب توییتر ما چه می کنی؟»

این جا بود که توییتر را باز کردم و دیدم وای! این پست را با حساب توییتر شرکت گذاشته‌ام. البته بعد از آن اخراج یا تنبیه نشدم اما واقعاً این اشتباه اشتباهی است که نباید یک بار دیگر هیچ کس آن را تکرار کند.»

درس این اشتباه:

سوای این که این خانم مست بوده، هر یک از من و شما به هر دلیلی ممکن است اشتباه او را مرتکب شویم. یعنی ناآگاهانه و به‌اشتباه بدون آن که توجه کنیم که با کدام اکانت فعال هستیم یک پست شخصی بگذاریم و بعد ببینیم که با اکانت شرکت فعال بوده‌ایم. بنابراین درس این اشتباه، به عنوان یکی از اشتباهات بازاریابی ، خصوصاً برای دیجیتال مارکترها که در شبکه‌های اجتماعی فعال اند، این است که بایستی همواره به اکانتی که از طریق آن وارد شبکه‌ی اجتماعی مورد نظر شده‌اند توجه داشته باشند. شاید به هر دلیلی شب قبل از اکانت خارج شده باشید و خاطرتان نباشد و یا هر چیز دیگر. بنابراین الزامی است که بررسی کنید که با اکانت شخصی وارد شده‌اید یا با اکانت شرکت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا