گوگل آنالیتیکس و نگاهی به ابزار این تحلیل‌گر گوگل

گوگل آنالیتیکس یا گوگل آنالیز ابزاری محبوب، رایگان و پر از داده برای بررسی وضعیت وب‌سایت است. کم‌تر سایتی وجود دارد که در حال حاضر وب‌مسترش از این ابزار گوگل جهت بررسی وضعیت آن استفاده نکند. این ابزارِ گوگل مزایای متعددی دارد، اما اگر بخواهم صرفاً به عنوان مقدمه به چند مورد از مزایای این ابزار اشاره کنم، به نظرم ساده بودن و همچنین رایگان بودن آن از شاخص‌ترین نقاط مثبت آن به شمار می‌روند.

در این نوشتار می‌خواهم به چیستی گوگل آنالیتیکس و ویژگی‌ها و کاربردهای آن بپردازم. بنابراین اگر با این ابزار، چنان‌که باید، آشنایی ندارید و تا کنون از آن در وب‌سایت‌تان استفاده نکرده‌اید این نوشتار برای شماست. در ادامه با من همراه باشید.

[one-third-first]

بیلبورد های شهر تهران | آژانس تبلیغاتی آیینه تهران

لیست بیلبوردهای شهر تهران

[/one-third-first]

کاربردهای گوگل آنالیتیکس

گفتم که گوگل آنالیتیکس مزایا و کاربردهای بسیاری دارد و در بالا به دو مورد از شاخص‌ترین ان‌ها یعنی ساده بودن و رایگان بودن اشاره کردم. حال نوبت به آن رسیده که به همراه یک‌دیگر مروری بر کاربردهای این ابزار تحلیل‌گر داشته باشیم و ببینیم اصلاً این ابزار چه چیزهایی برای کاربر به ارمغان می‌آورد. به طور کلی، به وسیله‌ی گوگل آنالیتیکس می‌توان دریافت که:

  • کاربران از چه سایت‌هایی به سایت ما می‌آیند؟
  • کدام صفحات محبوب‌تر اند؟
  • کاربران پس از مطالعه‌ی یک صفحه کدام صفحه را باز می‌کنند؟
  • کاربران بیش‌تر از کدام منطقه هستند؟
  • چه موضوعاتی از وب‌سایت بیش‌تر مورد علاقه‌ی کاربران هستند؟
  • و …

گوگل آنالیتیکس ابزاری ضروری برای هر وب‌مستر است و با استفاده از آن اطلاعات مفیدی حاصل می‌شوند که می‌توانند در وهله‌ی اول و در حداقلِ ماجرا موجب شوند که وب‌مستر با درک چارچوبی درست از روند پیشروی وب‌سایت، موانع را بهتر از سر راه بردارد و هم‌چنین از مواردی استفاده کند که موجب افزایش سرعتِ پیشروی وب‌سایت می‌شوند.

این‌که دقیقاً گوگل آنالیتیکس چگونه می‌تواند کمک‌کننده باشد را می‌توان از طریق این موارد بازگو کرد:

  • دسترسی به وضعیت عملکرد سایت در گوشی (گوشی‌های هوشمند در حال حاضر بسیار برای دیجیتال مارکتر ها مهم اند، چرا که در وهله‌ی اول بخش عمده‌ای از کاربران وب‌سایت از طریق گوشی وارد وب‌سایت می‌شوند. لذا گوگل آنالیتیکس با دادن گزارشی از وضعیت عملکرد سایت در گوشی می‌تواند کمک‌کننده باشد.)
  • بررسی وضعیت ترافیک (این ابزار به شما کمک می کند تا از وضعیت ترافیک وب‌سایت، سایت‌های منبعی که کاربر پس از مشاهده‌ی آن‌ها به وب‌سایت شما وارد شده و موارد این قبیل آگاه شوید. این موارد نیز می‌توانند به شما در پیش‌برد اهداف‌تان کمک کنند.)
  • کارایی محتوا (محتوا بخش عمده‌ای از یک وب‌سایت است و از آن‌جا که گوگل آنالیتیکس امکان بررسی آن را فراهم می‌سازد از این بابت نیز می تواند مفید باشد.)
  • آنالیز کلمات کلیدی (هنوز هم که هنوز است کلمات کلیدی از اهمیتی بالا برخوردار اند. در گوگل آنالیتیکس امکان بررسی آن‌ها وجود دارد.)
  • بازدید کننده ها (در این ابزار نه تنها می توانید به بررسی بازدید کننده‌های جدید بپردازید بلکه امکان بررسی بازدید کننده‌هایی که دوباره به سایت سر زده‌اند نیز وجود دارد. می دانید که نوعِ دوم بازدید کننده ها، یعنی بازدید کننده‌های برگشتی، در حال حاضر اهمیتی بسیار دارند.)
  • صفحات فرود (این عملکرد گوگل آنالیتیکس این فایده را دارد که از طریق آن می توانید بفهمید که کاربر با اولین ورود به وب سایت کدام صفحه را باز می کند. اگر آن صفحه از بانس ریت یا نرخ پرش بالایی برخوردار باشد به معنای آن است که بایستی اقدام به بهبود وضعیت آن صفحه کنید.)

چند نکته مهم قبل از شروع کار با گوگل آنالیتیکس

قبل از شروع کار با گوگل آنالیتیکس لازم است که چند نکته را به خاطر داشته باشید تا بتوانید بهترین بازدهی و کارایی ممکن را از آن دریافت کنید. البته کسانی که به صورت حرفه‌ای در این حوزه فعالیت داشته‌اند، به مرور زمان تجربه کار با این ابزار را پیدا کرده‌اند. بیشتر روی حرف ما با کسانی است که به صورت مبتدی به دنبال یادگیری کار با گوگل آنالیز هستند. به خاطر داشته باشید که:

  • گوگل آنالیتیکس در ایران غیر فعال است: شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که پس چه دلیلی برای آموزش نصب یا ثبت نام آن وجود دارد؟ متاسفانه به دلیل تحریم، امکان استفاده از این ابزار برای ایرانی‌ها و چند کشور دیگر وجود ندارد و تنها راه ورود به آن، استفاده از فیلترشکن‌ها و یا نرم افزارهای مختلف تغییر آی پی است. پس اگر پس از چند بار تلاش برای ورود به Google Analytics  با این پیام مواجه شدید (Your client does not have permission to get URL /analytics/web/ from this server.) باید بلافاصله به سراغ استفاده از فیلترشکن‌های مختلف بروید.
  •  برای استفاده از گوگل آنالیز تا حدودی به ترجمه انگلیسی نیاز دارید: نکته ناامید کننده دیگری که در رابطه با گوگل آنالیتیکس وجود دارد این است که همه بخش‌های آن به زبان انگلیسی هستند. اگر از فیلم آموزشی یا از روش‌های آموزش مختلف برخوردار نیستید، مجبور خواهید بود که با اصطلاحات و واژه‌های مختلف آن بیشتر آشنا شوید. اگرچه در این مطلب ما سعی می‌کنیم که در ادامه هم کلمات انگلیسی و هم معادل فارسی آن را بیاوریم تا نیازی به یادگیری آنها نداشته باشید.
  • دنبال کردن رفتار بازدیدکنندگان در گوگل آنالیز مهمترین ابزار ممکن است: به احتمال زیاد، در بسیاری از آموزش‌ها چنین نکته‌ای به شما گفته نشود، اما ابزار گوگل آنالیز بیشتر به تحلیل رفتار بازدیدکنندگان می‌پردازد و اگر شما هم می‌خواهید کسب‌و‌کار آنلاین خود را بهبود ببخشید و در رقابت با سایر رقبا موفق باشید، توصیه ما این است که تمرکز خود را بیشتر بر روی رفتار بازدیدکنندگان و عکس العمل آن‌ها نسبت به محتوای وب‌سایت معطوف کنید.

روی گوگل آنالیتیکس برای چه مواردی نباید حساب کرد؟

به همراه یک‌دیگر، مروری کلی بر آن‌چه که می توان از گوگل آنالیتیکس انتظار داشت داشتیم. اما برخی موارد هم هستند که این ابزار ناتوان از ارائه‌ی آن‌ها ست. مثلاً این ابزار می تواند سفر کاربر در وب‌سایت شما را نشان دهد و در واقع شما از طریق آن دریابید که یک کاربر پس از ورود به سایت چه کرده و کدام صفحه را باز نموده و … . اما نکته‌ای که در این بین وجود دارد این است که این ابزار نمی تواند این نکته را نشان دهد که چرا یک کاربر چنین سفری در وب‌سایت داشته. مثلاً چرا این کاربر فلان صفحه را باز کرده و خیلی سریع از آن خارج شده؟!

بله! اگر یک صفحه نرخ پرش بالایی داشته باشد این به معنای آن است که آن صفحه قطعاً یک یا چند مشکل دارد. اما چه مشکلاتی؟ این‌جا دقیقاً جایی است که گوگل آنالیتیکس درمی‌ماند و قادر به کمک نیست. مثلاً ممکن است آن صفحه از Call to Action نامناسبی برخوردار بوده باشد، یا مثلاً دارای لینک شکسته بوده باشد، یا با گوشی سازگار نبوده باشد و موارد این قبیل.

اجازه دهید این امر را با مثالی ملموس دنبال کنیم. فرض کنید شما صاحب خانه‌ی زیر هستید و می‌خواهید بدانید که افراد داخل خانه چه کارهایی انجام می‌دهند؟ بنابراین در مقابل هر در یک نفر را قرار می دهید تا بتواند به شما بگوید که فلانی پس از بازدید از این اتاق به اتاقی دیگر رفت و چند دقیقه آنجا ماند و پس از آن به دیگر اتاق رفت و به همین ترتیب.

نگاهی به ابزار تحلیل‌گر گوگل، گوگل آنالیتیکس | شرکت تبلیغاتی آیینه تهران ویژن
نگاهی به ابزار تحلیل‌گر گوگل، گوگل آنالیتیکس | شرکت تبلیغاتی آیینه تهران ویژن

این فرد، نقش گوگل آنالیتیکس را بازی می کند و می‌تواند آمار بازدید از هر اتاق را به شما ارائه دهد و بگوید کدام اتاق محبوب‌ترین است و کدام اتاق غیر محبوب‌ترین و … .  اما نکته‌ای که در این بین وجود دارد این است که این فرد نمی تواند به شما بگوید که چرا فلان اتاق محبوب‌ترین است.

این مورد را گفتم تا به این نکته برسم که با وجود آن که استفاده از گوگل آنالیتیکس ضروری و لازم است، اما کافی نیست و در کنار آن بایستی از ابزارهای دیگر از جمله Lucky Orange استفاده کنید. این ابزار در همین مثال، می تواند به عنوان یک دوربین مدار بسته عمل کند و این امکان را برای شما به عنوان صاحب‌خانه فراهم سازد که ببینید هر بازدید کننده پس از ورود به هر اتاق چه کاری انجام داده و با مشاهده‌ی چه مورد یا مواردی درصدد ترک اتاق برآمده است.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا