تبلیغات دیجیتال تقریباً ۲۰ سال پیش صرفاً شامل تبلیغات داخل سایتها میشد. این تبلیغات آزاردهنده را هم کمتر کسی کلیک میکرد و اگر میکرد گرفتار یک سری بنر آزاردهندهی دیگر میشد. اما در دنیای امروز همه چیز در ارتباط با تبلیغات دیجیتال تغییر کرده. تبلیغات دیجیتال انواع و اقسام متفاوت و متعددی را شامل است و بازدهی بسیار بیشتری هم به نسبت آن روزگار دارا ست. در ادامه میخواهم مروری داشته باشم بر کلیتِ تبلیغات دیجیتال. این که چه شکلهایی دارد، هزینههایاش به چه نحو است و موارد این قبیل. اما قبل از همه بیایید اصلاً ببینیم تبلیغات دیجیتال دقیقاً دلالت بر چه چیز یا چیزهایی دارد؟
[one-third-first]
لیست بیلبوردهای شهر تهران
[/one-third-first]
تعریف
در دنیای امروز دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی آنلاین آنچنان با زندگی روزمره ما عجین شده است که به هر سو بنگریم اثری از آن را مشاهده خواهیم کرد. در دنیای امروز دیجیتال مارکتینگ دیگر تنها منحصر به برندها و کمپانیهای بزرگ نیست، بلکه کسب و کارهای کوچک و نوپا و به خصوص استارتاپها نیز برای معرفی برند و خدمات خود به این نوع از بازاریابی روی آوردهاند.
اگر شما یک تبلیغ را در اینترنت ببینید، این تبلیغ را میتوان به راحتی در زمرهی تبلیغات دیجیتال قرار داد؛ از تبلیغات بنری گرفته تا موارد مربوط به سئو و شبکههای اجتماعی.
اما نکتهی مهمی که در حال حاضر وجود دارد این است که اسمارتفونها نفوذ ویژهای در انسانها کردهاند و به واسطهی همین امر امروزه تمرکز تبلیغات دیجیتال بیشتر بر روی گوشیهای هوشمند است.
هزینههای تبلیغات دیجیتال
انواع مختلفی از تبلیغات آنلاین در سرتاسر جهان و اینترنت موجود اند، اما اکثریت قریب به اتفاق آنان هزینههایشان از یکی از سه طریقِ زیر اعمال میشود:
- CPA (Cost Per Action): در این مدل تمامی ریسکها بر دوش ناشرِ آگهی است. آگهیدهنده صرفاً بابت مواردی که هم روی لینک کلیک کرده و هم یک عملیات، مثلاً عملیات خرید، را انجام دادهاند پول پرداخت میکند.
- PPC (Pay Per Click): در این مدل ریسک بر دوش هر دو است. آگهی دهنده بابت تعداد کلیکها به ناشر پول پرداخت میکند. این مدل، رایجترین مدل پرداخت هزینه است و انتخاب کلمات کلیدی در آن بسیار اهمیت دارند.
- CPM (Cost Per Mille): از آن با عنوان CPT یا هزینه به ازای هر هزار نفر هم یاد میشود. در این مدل، آگهی دهنده بابت تعداد بازدیدها به ناشرِ اگهی هزینه پرداخت می کند.
انواع تبلیغات دیجیتال
روش های بسیاری برای تبلیغات دیجیتال موجود اند. برخی از مهم ترینِ آنها عبارت اند از:
- تبلیغات بنری
- گوگل ادسنس
- تبلیغات ایمیلی
- تبلیغات همسان یا تبلیغات بومی (Native Advertising)
- تبلیغات فیسبوک
- تبلیغت یوتیوب
- تبلیغات اینستاگرام
- تبلیغات لینکدین
- تبلیغات توییتر
- تبلیغات پاپ آپ
- وبلاگ
نکاتی برای موفقیت در انجام تبلیغات دیجیتال
به راحتی نمی توان از تبلیغات دیجیتال به موفقیت رسید. ایمیل ها دیگر عمدتاً به عنوان اسپم شناخته می شوند، تبلیغات بنری را کاربران دیگر جدی نمی گیرند و سایر تبلیغات نیز هر یک به نحوی اگر به درستی صورت نگیرند نمی توانند بازده مورد انتظار را داشته باشند. برای موفقیت در انجام تبلیغاتِ دیجیتال و داشتن یک نرخ بازگشت سرمایهی (ROI) مناسب می بایست برخی نکات رعایت گردند. چند مورد از آنها عبارت اند از:
۱- کمپینهایتان را قابل اشتراک کنید:
هر کاری که میکنید و هر نوع تبلیغی که انجام می دهید بایستی به این پرسشها دقت کنید که آیا مخاطبین این کار را دوست دارند؟ آیا این مطلب به گونهای هست که آنها را ترغیب کند که علاوه بر دکمهی Like بر دکمهی Share نیز کلیک کنند؟
تبلیغ شما بایستی بتواند ویروسوار در میان بسیاری از انسانها پخش شود و افراد بسیار زیادی آن را ببینند.
۲- آنالیز کنید:
از جمله مواردی که در تبلیغات دیجیتال نقشی بسیار اساسی دارد تجزیه و تحلیل واکنش مخاطبانتان به کارهایی ست که در راستای انجام تبلیغاتِ دیجیتال انجام می دهید. مثلاً اگر پس از استفاده از ابزارهای آنالیتیک جهت آنالیز رفتارهای مخاطبان متوجه شدید که مورد A به نسبت مورد B با واکنش بهتری از سوی مخاطبین مواجه شده سرمایهتان را بیشتر برای مورد A قرار دهید و پس از آن بررسی کنید که چه عواملی موجبِ آن شدهاند که مورد B نتواند آن چنان که باید و شاید مورد استقبال مخاطبین واقع شود.
۳- به مخاطبین حق انتخاب بدهید:
اجازه ندهید که مخاطبینتان احساس کنند که در حال احمیل تبلیغات بر آنان هستید. به عنوان مثال، زمانی که تبلیغات ایمیلی را انجام می دهید و برای بخشی از مخاطبین ایمیل ارسال می کنید، یک گزینه لغو اشتراک در پایان هر ایمیل قرار دهید تا اگر مخاطبی خواهان دریافت ایمیل از سوی شما نبود خیلی راحت با کلیک بر روی آن گزینه موجب شود که دیگر ایمیلی از سوی شما سمت او نرود. این امر نه تنها در افزایش اعتبار برندتان مؤثر است بلکه موجب می شود که نشانی ایمیل شما به مثابهی اسپم شناخته نشود.