بازاریابی سنتی با رشد تکنولوژی و اینترنت، استفاده از بازاریابی دیجیتال بهشدت گسترش یافته به گونهای که، به جرأت میتوان گفت، هیچ کسب و کار بزرگی وجود ندارد که از بازاریابی دیجیتال استفاده نکند. با این حال، یعنی با وجود گسترهی استفاده از بازاریابی دیجیتال، هنوز هم که هنوز است، حتی کسب و کارهای بزرگ، از انواع بازاریابی سنتی استفاده میکنند و به همین دلیل میتوان گفت که تقابلی ژرف میان بازاریابی دیجیتال و بازاریابی سنتی وجود دارد. در واقع هر دوی این انواع بازاریابی، از مزایا و معایب مختص خود برخوردار اند. از همین رو، و با توجه به اهمیت بازاریابی سنتی، میخواهم در این نوشتار این دو نوع بازاریابی را در مقابل یکدیگر قرار دهم و نکاتی را در ارتباط با هر دوی آنها ذکر کنم. با من همراه باشید.
[one-third]
لیست بیلبوردهای شهر تهران
[/one-third]
الف) بازاریابی سنتی
گفته شد که بازاریابی سنتی هنوز هم مورد استفاده است. این نوع بازاریابی البته بازدهی خاص خود را دارد و در واقع هر اندازه هم که بازاریابی دیجیتال مورد استفاده شود، نمیتوان از این نوع بازاریابی چشم پوشید و از آن بهره نگرفت. بازاریابی سنتی، یک خوبی اگر داشته باشد آن این است که راه را برای تبلیغ محصولات یا خدمات برای مخاطبینی گسترده فراهم می سازد. در این نوع بازاریابی، می توان از بیلبوردهای تبلیغاتی، رادیو و تلویزیون، ایستگاههای اتوبوس، بروشور و در کل تبلیغات محیطی بهترین استفاده را داشت.
استفاده از سفیران برند که امروزه در کشور خودمان هم مورد استفاده قرار می گیرند، در زمره بازاریابی سنتی هستند.
یکی از مزایای بازاریابی سنتی در عصر حاضر این است که این نوع بازاریابی مخاطبین خاص خود را دارد. با وجود آن که اینترنت رشدی چشمگیر داشته و کاربران آن نیز به شدت افزایش یافتهاند، اما هنوز هم کسانی هستند که بخش بسیار کوچکی از زمان خود را صرف اینترنت می کنند و سایر زمانشان یا در پشت فرمان خودرو میگذرد، یا در مغازه، یا در روبهروی تلویزیون و یا در هر جایی که خبری از استفاده از اینترنت نیست.
برای دسترسی به این افراد و انتقال پیام برند به آنها، استفاده از انواع بازاریابی سنتی، از جمله تبلیغات بیلبوردی برای رانندهها و مغازهداران، و یا تبلیغات تلویزیونی برای افرادی که وقت خود را در برابر تلویزیون میگذارنند، میتواند مفیدتر و پربازدهتر باشد. یا مثلاً استفاده از یک سفیر برند متخصص و پر نفوذ نیز میتواند کمک شایانی به افزایش آگاهی از برند داشته باشد.
با این حال، بزرگترین عیب بازاریابی سنتی، پر هزینه بودن ان است. یک تبلیغ ۳۰ ثانیهای در تلویزیون، یا نصب یک بیلبورد متوسط در مرکز شهر، هزینهای بسیار زیاد میطلبد. البته این مورد نیز وجود دارد که عمدتاً ابزار دقیقی برای بررسی میزان مؤثر بودن هر یک از انواع بازاریابی سنتی وجود ندارد.
ب) بازاریابی دیجیتال
حال که به همراه یکدیگر نگاهی کلی به بازاریابی سنتی داشتیم، نوبت به بازاریابی دیجیتال می رسد. با رشد تکنولوژی در حال حاضر شاهد استفادهی بسیاری از شرکتها از بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ هستیم. بایستی گفته شود که بازاریابی دیجیتال با بازاریابی اینترنتی فرق دارد. بازاریابی دیجیتال گستردهتر از بازاریابی اینترنتی است. مثلاً بازاریابی پیامکی، نوعی از بازاریابی دیجیتال به شمار می رود و نه بازاریابی اینترنتی.
با این مقدمه، باید گفته شود که بازاریابی دیجیتال شامل موارد زیر است:
-
بازاریابی رسانه های اجتماعی
-
بازاریابی پیامکی
-
بازاریابی SEM
-
بازاریابی SEO
-
بازاریابی محتوا
-
بازاریابی ایمیلی
-
و …
مهمترین مزیت بازاریابی دیجیتال این است که به نسبت بازاریابی سنتی از هزینهای بسیار کمتر برخوردار است و ممکن است بازدهی بیشتری هم داشته باشد. مثلاً تبلیغ در یکی از پربینندهترین صفحههای اینستاگرام به نسبت یک تبلیغ ۳۰ ثانیهای در تلویزیون هزینهی کمتری را میطلبد اما در عین حال ممکن است بازدهی بیشتری داشته باشد.
با این حال، در حال حاضر مردم در گوشیها و دستگاههای هوشمندشان یا از بلاک کنندههای تبلیغات استفاده می کنند و یا آن که خیلی اهمیتی به تبلیغات نمی دهند. این چالشی ست بزرگ در پیش روی بازاریابی دیجیتال که بتوان با استفاده از متدهای مختلف کاری کرد که مردم با رغبت یک تبلیغ را باز کنند و به محتویاتاش توجه داشته باشند.
در کنار این عیب می توان به مزیتی دیگر اشاره داشت و آن این است که معیار جمعیت شناختی در بازاریابی دیجیتال بهتر می تواند رعایت شود. مخاطبین در رسانههای دیجیتال با نظم بیشتری قابل دسترسی هستند تا در رسانههای سنتی از جمله تلویزیون و رادیو.
در کنار این مزیت می توان به یک عیب دیگر اشاره داشت و آن زمانبر بودن اکثر روشهای بازاریابی دیجیتال است. مثلاً بازاریابی در رسانههای اجتماعی و یا بازاریابی محتوا نیاز به آن دارند که زمانی نسبتاً طولانی بگذرد تا مخاطبین بیشتر شوند.
سخن آخر
با وجود آن که هر دوی این بازاریابیها مزایا و معایب خود را دارند بهترین کار برای یک برند و یا کسب و کار این است که از هر دو استفاده کند، کما این که بسیاری از برندهای بزرگ نیز در حال حاضر همین کار را انجام می دهند. آنها صفحهی اینستاگرام دارند و در آنجا به بازاریابی مشغول اند و در عین حال بیلبوردهایشان در شهر نیز نصب است. یا مثلاً از بازاریابی ایمیلی استفاده میکنند و در عین حال تبلیغاتشان در تلویزیون و رادیو پخش میشود.
بنابراین شما نیز به عنوان یک برند و یا کسب و کار بایستی از هر دو بازاریابی به نحو احسن و با رعایت اصول استفاده کنید تا در پیشبرد اهداف برندتان مفید باشند.