بازاریابی موتورهای جستجو یا احتمالاً تا کنون نام SEM به گوشتان خورده. در ادامه در باب همین بازاریابی موتورهای جستجو صحبت خواهد شد و سعی خواهد شد که موارد مربوط به آن با زبانی ساده برای کسانی هیچگونه آشناییای با این نوع بازاریابی ندارند توضیح داده شود. ضمناً پیشتر نیز نوشتاری در مورد تفاوت SEM و SEO در سایت ما منتشر شده که
اگر آن را مطالعه نکردهاید پیشنهاد میکنم از طریق لینکی که در پایان مقاله وجود دارد، آنرا مطالعه کنید.
به هر حال، در ادامه با من همراه باشید تا به همراهِ یکدیگر مروری داشته باشیم بر مفهوم (SEM).
بازاریابی موتورهای جستجو چیست؟
به زبان ساده، بازاریابی موتورهای جستجو یعنی افزایش ترافیک سایت یا افزایش مشتریان بالقوه از طریق موتورهای جستجو. هر فرآیندی که موجب شود که افراد از طریق موتورهای جستجو به سایت وارد شوند در زمرهی بازاریابی موتورهای جستجو قرار میگیرد. دو مورد هستند که موجب این کار میشوند: یکی رعایت اصول سئو و دیگری استفاده از تبلیغات کلیکی جهت درج لینک سایت در صدر نتایج جستجو.
در کلیت امر، هدف اصلی بازاریابی موتورهای جستجو قرار گرفتن لینک صفحات وبسایت در صدر نتایج جستجو است.
دلیل اهمیت بازاریابی موتورهای جستجو
پیش از پرداختن به روش های بازاریابی موتورهای جستجو، اجازه دهید مروری بر مزیت و در واقع اهمیت بازاریابی موتورهای جستجو داشته باشم.
همه میدانیم که در حال حاضر، موتورهای جستجو به بخشی از زندگی روزمرهی ما تقسیم شدهاند و در واقع به جرأت میتوان گفت که کمتر کسی وجود دارد که در جامعهی مدرن زندگی کند و در طی روز حتی یک بار هم عبارتی را در گوگل و سایر موتورهای جستجو وارد نکند. در دنیای امروز، یکی از سادهترین راهها برای دسترسی به پاسخ پرسشهایمان همین استفاده از موتورهای جستجو است. گفته میشود که اکثریت کاربران پس از جستجوی عبارت مورد نظر خود یک یا چند مورد از ۵ لینک اول را برمیگزینند و در واقع تعداد بسیار کمی هستند که درصدد استفاده از لینکهای پنجم به بعد برمیآیند. به همین دلیل، بازاریابی موتورهای جستجو اهمیت دارد زیرا اولاً هر سایتی میخواهد که از ترافیک بیشتری برخوردار باشد و ثانیاً برخوردار بودن از ترافیک بیشتر منوط است به قرار گرفتن در ۵ لینک اول نتایج جستجو. بازاریابی موتورهای جستجو درصدد قرار دادن سایت در ۵ نتیجهی اول جستجو است.
پس مهمترین مزیت بازاریابی موتورهای جستجو در این است که موجب میشود صفحات سایت در نتایج ابتدایی موتورهای جستجو، خصوصاً گوگل، قرار گیرند.
تکنیکهای بازاریابی موتورهای جستجو
خب به همراه یکدیگر مروری بر تعریف بازاریابی موتورهای جستجو و اهمیت آن داشتیم. اکنون میخواهم در مورد تکنیکها و روشهای انجام بازاریابی موتورهای جستجو صحبت کنم. همانگونه که در بالا گفتم، عمدهی تکنیکهای بازاریابی موتورهای جستجو دو مورد هستند: سئو و تبلیغات کلیکی.
سئو (SEO) یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو راجع است به روشها و فعالیتهای اصولیای که موجب دسترسی بهتر موتورهای جستجو به سایت میشوند و سبب میگردند که سایت در بالاترین نتایج جستجو قابل مشاهده باشد. تا ۱۰ سال پیش، اصول سئو به استفاده از کلمات کلیدی و محتوای خوب محدود میشدند اما در حال حاضر به سبب پیچیدهتر شدن گوگل این اصول نیز بیشتر و پیچیدهتر شدهاند. برای بهتر سخن گفتن در مورد سئو، میتوان گفت سئو به چند بخش تقسیم میشود:
- سئو فنی (اصول سئویی که مختص ساختار سایت، از لحاظ کد و برنامه و خلاصه هر آن چه که فنی است هستند را تحت عنوان سئو فنی میشناسند. مثلاً اگر از طریق استفاده از DNS سرعت سایت افزایش یابد، این کار یکی از موارد اصول سئو فنی به حساب میآید.)
- سئو داخلی (اصول سئویی که مربوط به صفحات سایت هستند، از محتوا گرفته تا تصاویر و عناوین و …، در زمرهی اصول سئو داخلی قرار میگیرند.)
سئو خارجی (هر آن چه که از بیرون از سایت موجب بهبود رنک سایت در موتورهای جستجو شود را در زمرهی سئو خارجی قرار میدهند. مثلاً گرفتن بک لینک از وبسایتهای دیگر موردی است که در جهت بهبود رنک سایت بسیار تأثیر دارد. اما از آن جا که این کار در خارج از سایت صورت میگیرد جزئی از اصول سئو خارجی است.)
رعایت اصول سئو موجب میشود که سایت در نتایج ارگانیک موتورهای جستجو خصوصاً گوگل قرار گیرد و خبر خوب این است که ۶۰ درصد از ترافیک را سه نتیجهی ارگانیک اول دریافت میکنند و همین امر خود به تنهایی نشان از اهمیت بالای اصول سئو در افزایش ترافیک سایت دارد.
اجازه دهید بیشتر در مورد ترافیک ارگانیک صحبت کنم. برتری ترافیک ارگانیکی که از موتورهای جستجو وارد سایت میشود به نسبت مثلاً ترافیکی که از طریق شبکههای اجتماعی وارد سایت میشود در این است که افرادی که از موتورهای جستجو وارد میشوند دقیقاً عبارت مورد نظر را در موتورهای جستجو وارد کردهاند و لذا بر حسب احتیاج به سایت وارد شدهاند. مثلاً کسی که در موتور جستجوی گوگل عبارت «روشهای درمان سردرد» را وارد میکند نیاز بیشتری به دانستن روشهای درمان سردرد دارد تا کسی که صرفاً با مشاهدهی لینک روشهای درمان سردرد در فیسبوک بر روی آن کلیک میکند. شخص اول انگیزهاش از ورود به سایت نیاز است و شخص دوم صرفاً کنجکاوی. شخص اول را خیلی راحتتر و بهتر میتوان به مشتری بالفعل تبدیل کرد!
افزون بر این، بالا رفتن رنک سایت از طریق رعایت اصول سئو موجب میشود که آگاهی از برند نیز افزایش یابد. مردم به نتایج جستجوی گوگل اعتماد زیادی دارند و میدانند که گوگل قواعد سختی را برای قرار دادن لینکها در صفحهی اول قرار داده است و همین امر موجب افزایش اعتماد به برند نیز میشود.
اما، همانگونه که چند بار گفتم، علاوه بر سئو روش دیگری نیز جهت بازاریابی موتورهای جستجو یا به سخن دیگر جهت افزایش ترافیک سایت از طریق موتورهای جستجو وجود دارد که از آن با عنوان تبلیغات کلیکی یاد میکنند.
مهمترین و عمدهترین تبلیغات کلیکی از طریق گوگل ادوردز صورت میگیرند. ماجرا به طور ساده از این قرار است که یک سری کلمات کلیدی توسط یک سایت انتخاب میشوند و سایت مورد نظر به گوگل پول پرداخت میکند تا در ازای جستجوی آن کلمات، لینک صفحات وبسایت مورد نظر در صدر نتایج جستجو به نمایش درآیند. اما سایتهایی که از طریق تبلیغات گوگل به نمایش درمیآیند یک عبارت دو کلمهای در کنار خود دارند: Ad.
نتایجی که از طریق گوگل ادوردز به نمایش درمیآیند هیچ زمان در میان نتایج ارگانیک نیستند، یا در بالای این نتایج هستند و یا در پایین این نتایج. انتخاب جایگاه دستِ خود وبسایتی است که به گوگل هزینهی تبلیغات را پرداخت کرده.
مزیت اصلی استفاده از تبلیغات کلیکی به نسبت رعایت اصول سئو این است که تبلیغات کلیکی و خصوصاً گوگل ادوردز خیلی سریع تأثیر خود را نشان میدهد. در عرض مدتزمانی کوتاه پس از ارائهی تبلیغ به گوگل لینک وبسایت در صفحه نخست گوگل قابل مشاهده خواهد بود، و این در حالی است که بالا آمدن سایت از طریق رعایت اصول سئو امری زمانبر است و مثلاً با یک ماه رعایت اصول سئو نمیتوان امید قرار گرفتن در صفحهی اول گوگل را داشت. افزون بر این، از آن جا که استفاده از تبلیغات کلیکی هزینهای بسیار بیشتر از رعایت اصول سئو دارد پیشنهاد میشود سایتهایی که محصولات گران قیمت میفروشند و مطمئن هستند که از فروش محصولات سود خوبی نصیبشان میشود از تبلیغات کلیکی استفاده کنند در غیر این صورت بازگشت سرمایهی بسیار کمی را تجربه خواهند کرد.
البته همواره توصیه میشود که وبسایتهایی که از لحاظ مالی در وضعیتی مناسب هستند از هر دو روش، یعنی هم از سئو و هم از تبلیغات کلیکی، جهت انجام بازاریابی موتورهای جستجو و در واقع جهت افزایش ترافیک سایت استفاده کنند.
سخن آخر
کسب و کار آنلاینی وجود ندارد که بتواند بدون داشتن ترافیک مناسب به موفقیت برسد و از همین رو بایستی حتماً از استراتژیهای بازاریابی موتورهای جستجو استفاده شود تا سایت بتواند در صفحهی اول موتورهای جستجو قرار گیرد و نتیجتاً ترافیک زیادی دریافت کند. هم سئو (SEO) و هم تبلیغات کلیکی (PPC) میتوانند گزینههایی مناسب جهت انجام بازاریابی موتورهای جستجو باشند و، همانگونه که در بالا گفتم، چه بهتر که از هر دو طریق جهت انجام بازاریابی موتورهای جستجو استفاده شود. در آخر و پیش از آن که بحث را به پایان ببرم ذکر این نکته لازم به نظر میرسد که انجام بازاریابی موتورهای جستجو کاری ساده و سطحی نیست و لذا باید به دست حرفهایها صورت گیرد.
تفاوت SEO و SEM در چه چیزی است؟
افزایش ترافیک سایت، با سئو یا تبلیغات کلیکی؟
چگونه بازاریابی ایمیلی میتواند برای برندسازی مفید باشد؟
آنچه که باید در مورد اصول سئو بدانید (راهنمایی کامل برای مبتدیان)