داستان فیلم سینمایی «کار کثیف»

فیلمی از خسرو معصومی

 

فرهاد که از طریق فروش مشروبات الکلی ارتزاق می‌کند، تصمیم می‌گیرد برای ادامه زندگی به کشور امریکا مهاجرت کند. با برنده شدن ویزای لاتاری، فرهاد به اتفاق همسرش الهام و پسرش نوید زمینی به کشور ترکیه سفر می‌کند تا بلکه با دریافت ویزا مقدمات سفر به کشور آمریکا را فراهم کند. در طول این سفر، فرهاد تلفنی از طریق یکی از دوستانش مطلع می‌شود، آخرین باری  که یک دبه عرق را به یک جشن عروسی برده، باعث مرگ جمعی از مهمانان و کور شدن عده‌ای از آنها شده است. این خبر باعث به هم ریختگی فرهاد می‌شود. تا آنجا که سرگرد عادلی مامور اداره آگاهی، خبر فروختن عرق و کشته شدن جمعی از مهمان‌ها را از طریق محسن به الهام خبر می‌دهد. الهام بی‌خبر از همه جا، زمانی که متوجه این موضوع می‌شود، شوکه شده با همسرش درگیر می‌شود و در پایان تصمیم به بازگشت به ایران می‌گیرد. غافل از آنکه وقوع یک حادثه غیرمترقبه شیرازه زندگی فرهاد را به هم می‌ریزد.

نمایی از فیلم سینمایی «کار کثیف»

نمایی از فیلم سینمایی «کار کثیف»

تیزر فیلم سینمایی کار کثیف

عوامل فیلم سینمایی کار کثیف

نویسنده، کارگردان و تهیه کننده: خسرو معصومی

مجری طرح: عباس نصیری

بازیگران:

پدرام شریفی، الهام نامی، شاهرخ فروتنیان، لوون هفتوان، خیام وقار، مهران نائل، رضا فیاضی، سام ولیپور، اکبر معززی، پیام احمدی، مسعود فروتن، علی بهمنش، مهرداد فلاحتگر، علی محمدی.، رضا یوسفی، ابراهیم عمادی، هوشنگ رضایی، حماسه دولتشاهی، امیر پاسبان، سیمون باغداساریان، وحید حبیبیان، مهدی میراکبری، امیرحسین آصفی، مهدی جمشیدی، رضا احمدپور، احمد احمدپور، سیامک نیازی.

************

مدیر فیلمبرداری: نادر معصومی

تدوین: حسین زندباف

 موسیقی متن: حسین علیزاده

 طراحی لباس و صحنه: هومن معصومی

 طراحی و ترکیب صدا: بهروزشهامت

 صدابردار هم زمان:  سیامک نیازی

جلوه‌های ویژه بصری: امیر سحرخیز، کامران سحرخیز

 مدیر تولید (بخش ایران): علی همت

مدیر تولید (بخش ترکیه): الیف دمیرلی

 دستیار و برنامه ریز: غزل معصومی

دستیاران کارگردان: علی محمدی، مانی معصومی

عکاس: مونا تهرانی موید

مدیر تدارکات: مهدی جمشیدی

منشی صحنه: هدیه نصیری

گروه فیلم‌بردای: حمید محمدقلی، مهدی گلچین، کاوه حاج رمضانی، رامین فرزانه

هلی شات: شهروز کیایی

گروه صحنه و لباس: رحیم حاجی تبار، اسماعیل خلیلی، نجمه نقدعلی، داود سیاحت

دستیار صدابردار: میلاد شیاسی

دستیار تدوین: مهدی ایروانی

گروه تدارکات: مهرداد شاه میرزایی، رضا یوسفی، یعقوبی

سینه موبیل: میرعلی میرحسینی

رنگ بندی: کامران سحرخیز، فربد جلالی

امور صدا: استودیو روشنا

امور تدوین: استودیو راش

سرمایه گذار: عباس نصیری، خسرو معصومی (با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی)

عکس‌هایی از فیلم و پشت صحنه

Caption Text1

نقد فیلم

زوایای پنهان و راز پایان خوب خشایار سنجری (ماهنامه سینمایی فیلم)

پس از توقیف طولانی‌ مدت فیلم خرس (۱۳۹۰) نام خسرو معصومی بیش از گذشته بر سر زبان‌ها افتاد؛ فیلم‌سازی كه حرفه‌ی كارگردانی را با ملاقات (۱۳۶۵) آغاز كرد و شهرتش را با رسم عاشق‌كشی (۱۳۸۱) و جایی در دوردست (۱۳۸۴) به دست آورد.
آن‌چه بر سر خرس آمده، موضوعی بسیار تکان‌دهنده است. فیلم نه‌ تنها در ایران توقیف است بلکه از اکران‌های خارجی هم منع شده است؛ و این موضوع، کنجکاوی علاقه‌مندان سینمای ایران را در مورد تماشای آخرین ساخته‌ی او بیش‌تر برانگیخت. معصومی در كار كثیف سوژه‌ای متفاوت و جذاب را برگزیده و با ترسیم مخاطره‌های زندگی یك ساقی نوشیدنی‌های الكلی، به زوایای پنهان روابط انسانی ورود كرده است.
سال‌هاست روابط زناشویی و فراز و نشیب‌های آن، مضمونی متواتر در سینمای ایران و جهان است، اما كار كثیف بُعد تازه‌ای از رابطه‌ی پیچیده و معماگون را هدف گرفته و بقای روابط زن‌ و شوهری و فروپاشی آن را محور كارش قرار داده است. البته در انتهای پرده دوم تأكید بسیاری بر ترسیم جزییات و افزایش عمق فاجعه می‌شود، به گونه‌ای كه از حوصله مخاطب خارج است و زمان فیلم را طولانی‌تر از حد عادی می‌كند؛ موضوعی كه البته در تدوین احتمالی فیلم و نسخه اكران قابل رفع است.

نمایش فیلم کار کثیف در جشنواره مونترال کانادا

نمایش فیلم کار کثیف در جشنواره مونترال کانادا

معصومی همچون آثار قبلی خود، از تهران و شلوغی‌های دراماتیك آن فاصله گرفته و با بهره‌گیری از طبیعت بكر شمال كشور، قاب‌های زیبایی را خلق كرده است. این انتخاب لوكیشن، سبب تنوع بصری بیش‌تر كار كثیف نسبت به درام‌های اجتماعی این سال‌های سینمای ایران شده و دست مخاطب را در ورود به دنیای شخصیت‌ها باز گذاشته است. اما نكته‌ی برجسته‌ی فیلم، پایان‌بندی غافلگیركننده آن است كه درام را به سرمنزل مقصود می‌رساند و مخاطب را نیز به جواب سؤال‌هایش نزدیك می‌كند. این موضوع نتیجه شناخت معصومی از مقتضیات درام اجتماعی است که توانسته با استفاده از عنصر غافلگیری، درام خود را تا آخرین لحظه جذاب نگه دارد.

نقد فیلم

احمد طالبی‌نژاد

احمد طالبی‌نژاد

احمد طالبی‌نژاد

واپسین ساخته خسرو معصومی آشکارا یک فیلم نوآر ایرانی است. «کار کثیف» می‌کوشد به شیوه اغلب آثار این ژانر، افشاگر فعالیت‌های اقتصادی زیرزمینی باشد که نقش ویرانگری در نابودی زیرساخت‌های اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی دارند. پیدایش دار و دسته‌های پنهان در تولید مشروبات الکلی مواد مخدر و قاچاق انسان که اسکلت داستانی این اثر را شکل می‌دهند؛ در فیلم معصومی در وجود آن عامل ابله و چاق با بازی درخشان لوون هفتوان متجلی شده است. فیلم ما را با خود همراه می‌کند و به اعماق جامعه در حال تلاشی می‌برد و از بیکاری و رنج‌های ناشی از آن و ناامیدی نسل جوان و تباهی‌شان می‌گوید و همچون دیگر ساخته‌های معصومی تصویر واقعی و بی‌اغراق از امروز جامعه ارایه می‌دهد. «کار کثیف» همچون پول کثیف نشانه یک جامعه رو به نابودی است.

در این آشفته بازار سینما که نسل جدید فیلم‌فارسی‌های توهین‌آمیز پرده‌های سینماها را به اشغال خود درآورده‌اند، مخاطبان جدی و فرهیخته سینما باید این فیلم را تنها نگذارند.

بالا